Zaman Sekulah Ku Dolok

1) aku dolok sik pandei baca jam..sampey abang aku polah modul jam untuk aku..nya pusing jam, aku jawab la pukol berapa..mun salah..pangkong palak..paling paling pun nya lastik tangan aku huhuhu..sakit time yaa. (ya darjah satu)

2) dibesarkan dengan lagu-lagu BPR (BumiPutra Rockers).Abang aku conquer radio..

3) dolok masa sekolah rendah aku selalu dapat top 3 dalam kelas. Ku dolok banyak bergaul dengan orang bidayuh..sekolah di kampung bidayuh..4 tahun jak ku dapat mengekalkan kejuaraan sia sebelum aku berangkat ke Melborne Bintulu..

4) aku merupakan pengawas sekolah..selalu nya awal pagi aku kenak polah report sebab aku juak ngulu orang main lastik burung..kehkehkeh...

5) dikenali sebagai tomboi di kawasan perumahan aku..mana ada laki main bol..aku join. sik kisah la walaupun aku sorang-sorang jak rambut bertoncang time ya.Posisi aku dolok selalunya stricker.

6) selalu kenak paluk leh mak aku ngan pacik aku sebab suka mandik aik d kolam batu besar2 sik jauh dari perumahan mekorg..

7) first surat cinta ku dapat time aku di darjah 4..dengan biak sebelah kelas.time ya cuma sempat berflying-flying kiss..Sikda surat mahupun tepon..

8) congek memang sik dapat dielakkan..suma orang mesti dengar cakap aku..mun sik, aku akan bersorok di bawah meja makan..guling-guling rah kerusi makan..sampai dak mak ngan bapak ku bercarik aku di merata tempat

9) aku dari famili yang cukup makan time ya..so bila ku dapat nombor dalam kelas..aku gembira mun bapak aku bawakan aku tabung free dari bank tempat nya jaga ~wee~

10)sik selalu sambut besdey sebab salu clash ngan time orang rami...kenek tok pun sama juak

banyak lagi kisah hidupku semasa kecik..manis untuk dikenang..aku rindu time ku dolok..rindu ngan persekitaran ku.. sik macam kenek tok..huhhh..

Posted by --- YaYangLiza --- | at 12:34 AM

Wa doa kan lu la ngeng

Sini wa nak cakap arr...walau dah terlambat..wa nak ucapkan selamat balik ke Malaysia buat Djah..selamat balit dari menunaikan ibadah haji..

Jah, yg penting boh lupak maskara aku..hahhaha..Miss U..ajah dah ehs :"> phewwwww...

[p/s: sunyi da blog taduak..hahaha]

Posted by --- YaYangLiza --- | at 5:57 AM | 0 comments

~ kedaaapppp duppp~



papppppp!!!..


adohh bunyi apa plak nie...tak kuat tapi wa dapat rasa dentuman graviti dr blakang..wa belek-belek kat gear..free gear..apsal wa tengok gear time tu pun wa tak tahu..hahaha..sedangkan benda yang berbunyi tu dari belakang..Haaahhh...org langgar bontot keta wa...part nie la wa paling x suke...dah pulak tue yang langgar wa van sekolah. driver tu lom kuar lagi..wa tunggu dia arr situ malas pulak wa nak buka pintu dia kan...start situ wa buat muka serious giler laa..dalam hati Tuhan saja yg tahu,naik kecut perut lutut wa dibuat nya..dengan pengalaman wa handle dan berdepan ngan kes macam nie..wa yakin wa di pihak yang benar..hehehe


wa panggil dr jauh macik tue..sambil-sambil tangan wa gatal pegang spoiler yg dah tanggal..[dlm hati wa,alang-alang lu dah langgar,bagus wa cabut suma sekali nie]


" aunty, apa nie?" wa tanya arr..masih respect ngan aunty tue..muka dia pun dah nervous..wa dapat tgk la, lipstick dia wa dah tengok tak merah lagi..dah tukar jadi kaler papel.
Tiba-tiba dia nangis, eh elehh apsal pulak macik nie..wa jadi heran..soalan wa blom lagi dia jawab dah tu tiba tiba nangis. Wa pegi lagi dekat dia..tiba-tiba baru wa ingat wa tak pakai slepar la pulak..lantak arr..wa nak drive memang tanggal slepar punya orang. wa jenguk van macik nie, ada 2-3 org lagi budak dia blom hantar balik..aduiii sian tgk muka...blurr..wa pun tangkap leleh kejap...


"aunty, are u ok?" wa tanya lagi..kali nie dia tak nangis dah...lama jugak arr wa tenung muka dia..bukan nak carik pasal tapi wa kekeliruan, tak paham bahasa wa ka apa dari tadi tak jawab..at least cakap arr something...wa tengok la keadaan sekeliling van tu..lepas tu baru dengar aunty tue cakap. Dia tak bagi alasan nape langgar wa..dia just cakap..semua cost dia tanggung...Tapi..masa dia cakap tue memang dia tak pandang wa..nangis dan terus nangis..asal tgk hp dia nangis,hp belek hp sikit nangis,hp belek dia pun nangis..[wa rasa la]
incoming call dia memang byk arr..dari start wa terpacak berdiri situ sampai time tue, ada call tapi dia tak jawab...


Wa berani kan diri arr..nak interframe, kot kot ada problem ka..wa tak sedap badan bila tengok macik nie semacam, perangai pelik dah la bawa anak orang kat belakang van. Last last dia
cakap arr..baru tadi dapat call dari hospital...Wa tak tahu apa kes, tp kalau dari hospital tue kira teruk la tu kan?samada berkaitan ngan dia ka tidak pun wa tak tahu.


Wa cepat pulak rasa kesian ngan macik nie..bagi wa kalau dia nak tipu wa ka cakap ada call dari hospital maybe tue reason dia langgar bontot keta wa, memang wa percaya giler
la ngan dia time tu..tue la masalah wa nie..cepat touching,sentimental value masih kuar...[ macam siak ku cakap macam nie..hehehe]


"ermm,takpa la macik, macik jalan jer..takyah nak bayar-bayar ganti rugi" Macik tu keras hati la nak bayar kan my kereta punya damage..siap bagi no IC ,alamat rumah lagi..wa berat hati wa
cakap ok jer..Tapi memang wa time tue ikhlas tak suruh dia bayar apa2 pun..wa tau macik nie macam ada kepayahan yang teramat sangat ketika itu..


Sebelum wa blah dari tempat kajadian tue, macik nie mintak tolong wa hantarkan budak-budak dalam vam dia tue pegi sekolah.Makin la wa sian ngan macik tue..walaupun time tue wa
memang dah lambat nak masok keja..wa ngan senang hati tolong macik tue hantar kan budak-budak tue pegi sekolah. Percaya gak macik tu ngan wa srh hantar budak -budak pegi sekolah. Kalau wa jahat ka..tak pikir ka dia wa masok kan 3 org tue dalam kapal pas tue kirim g Thailand..hahahha


Anyway , hari tue wa tak kesal ngan apa yang jadi ngan keta wa..tapi dalam pikiran wa masih teringat kan macik tue..ermm, pa kaba dia sekarang?


Posted by --- YaYangLiza --- | at 5:42 AM | 0 comments

ermmm..

Apa ni..kata diri dia bukan untuk aku?

Hidup main main kan aku la...pahal bagi aku tengok muka dia malam merdeka hari tu...aku punyalah kat pelosok hujung padang,dapat nampak dia...Aduh..apa nie?
Dah lah elergik tengok muka dia,tup tup aku pulak duduk kat belakang dia..,Mana nak concentrate kalau dia pun asyik pandang belakang...aku nih kalau boleh nak elak dari dia..kalau dia tak sedar pun takpe sebenarnya..bak kata Kok, dia bukan untuk aku..dah la simkad aku hilang, aku guna nombor tu pakai kacau dia..kalau nombor tu dah hilang..mana dapat kacau dia lagi.
Malam tue sempat aku jeling, dari cincin yang dia pakai..takder pulak cincin 2 biji yg salu dia pakai..check2 dia dah ada org punya kot? mula-mula aku decide taknak jugak pakai cincin tu lagi, tapi blom sampai seminggu aku pun decision, dah aku pakai balik...ish remeh tol la..pakai salah, tak pakai pun salah...Bodoh!! bukannya dia ngan ko lagi..Apahal ko masih nak pakai cincin tu...

....sambung

Posted by --- YaYangLiza --- | at 11:55 PM | 0 comments

Saya ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, saya cari....pasanganku
Bila sedih, saya cari....Mak
Bila berjaya, saya ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, saya ceritakan pada....Mak
Bila bahagia, saya peluk erat....pasanganku
Bila berduka, saya peluk erat....Emakku
Bila nak bercuti, saya bawa....pasanganku
Bila sibuk, saya hantar anak ke rumah....Mak
Bila sambut valentine.. saya bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...saya cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"
Selalu.. saya ingat pasanganku
Selalu.. Mak ingat kat saya
Bila-bila... saya akan talipon pasanganku
Entah bila... saya nak talipon Mak
Selalu...saya belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... saya nak belikan hadiah untuk Emak

Renungkan:"Kalau awak sudah habis belajar dan berkerja...bolehkah awak kirim wang untuk Mak?Mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah". Berderai air mata jika kita mendengarnya........

Tapi kalau Mak sudah tiada..........MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......

Posted by --- YaYangLiza --- | at 8:05 PM | 0 comments

Karangan

Tok Karangan dr miak primary skul from unknown school..bagi aku karangan tok sungguh melawak kan diri aku tok...jum baca....

Pada malam itu, Ibu bapa saya tiada dirumah. Saya tinggal di rumah seorang diri. Saya berasa sangat takut.

Tiba-tiba, saya mendengar suara orang menetok (mengetuk) pintu. Saya sangat takut. Saya pun membuka pintu. Tiba-tiba saya terlihat seorang hantu. Hantu itu memandang saya. Saya sangat takut. Saya diketuk lagi. Saya lagi takut, lalu menutup pintu.


Selepas itu pintu saya diketuk lagi. Saya lagi takut. Saya pergi buka pintu. Hantu tadi masih ada disitu. Hantu itu memandang saya.Saya sangat takut lalu menutup pintu.

Selepas itu, pintu saya diketuk lagi. Saya sangat takut, lalu saya pergi buka pintu hantu itu sangat takut. Saya pun menutup pintu kerana saya sangat takut.


Selepas itu ibu dan bapa saya balik. Hantu itu sudah tiada. Saya sanagat gembira. Ibu saya memeluk saya.Dia sangat gembira....tamat...

tp cikgu yg nyemak kertas tok ada molah sambungan pada ayat las skali..nya madah hantu ya pun gembira juak..hahha....kakya nya tulis note debah ya JUMPA CIKGU!!...hahha...lawak ada karangan tok...enjoy

Posted by --- YaYangLiza --- | at 5:10 PM | 0 comments

Apakahh??

Ada ka patut?? sik patut..
nunggu ku carik idea lok ehs

Posted by --- YaYangLiza --- | at 5:54 PM | 0 comments